Podstawowe błędy w diecie

UTOŻSAMIANIE DIETY BEZGLUTENOWEJ WYŁĄCZNIE Z PRODUKTAMI ZBOŻOWYMI
W Polsce wśród wielu osób wciąż panuje błędne przekonanie, że dieta bezglutenowa ogranicza się wyłącznie do stosowania bezglutenowych produktów zbożowych typu:
● chleb bezglutenowy,
● mąka bezglutenowa,
● makaron bezglutenowy,
● pieczywo cukiernicze bezglutenowe.
Takie przekonanie wynika z utożsamiania glutenu wyłącznie z mąką i prawdopodobnie wiąże się z faktem, że gluten jest białkiem zawartym w zbożach takich jak: pszenica (oraz jej mniej znane odmiany), jęczmień czy też żyto.
 
NIEWIEDZA W ZAKRESIE TECHNOLOGICZNEGO STOSOWANIA GLUTENU W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
Producenci żywności dostrzegli technologiczne właściwości glutenu - gluten wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw.
Stąd gluten można spotkać:
● w wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanym mięsie oraz innych przetworach mięsnych,
● w przetworach rybnych,
● w produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana,
● w słodyczach takich jak: czekolady, cukierki, lizaki,
● w lodach,
● w sosach, ketchupach oraz majonezach,
● w przyprawach,
● w koncentratach spożywczych,
● w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),
● w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).
 
PROBLEM "CZYSTOŚCI PRODUKCJI"
Nawet płatki ryżowe, które pochodzą z bezglutenowego w naturalnej postaci ryżu oraz kasza gryczana wytwarzana z bezglutenowej gryki mogą być zanieczyszczone glutenem, jeżeli są produkowane na tych samych liniach technologicznych co produkty zawierające gluten np. płatki ryżowe razem z płatkami pszennymi, a kasza kryczana z kaszą jęczmienną. Stąd w diecie bezglutenowej - w przypadku produktów przetworzonych - zaleca się stosowane wyrobów posiadających opis "(produkt) bezglutenowy".