Prowadzenie bezglutenowej kuchni

PORADY DOTYCZĄCE PROWADZENIA BEZGLUTENOWEJ KUCHNI

Osoba chora na celiakię we własnej kuchni powinna czuć się pewnie, a przygotowane dla niej potrawy i wypieki powinny być całkowicie "bezpieczne", czyli bezglutenowe. Idealnym rozwiązaniem dla chorego na celiakię byłoby wyeliminowanie z kuchni wszystkich produktów zawierających gluten. Jednak w sytuacji, kiedy pod jednym dachem mieszkają zarówno chorzy, spożywający bezglutenowe posiłki jak i osoby zdrowe, spożywające zawierającą gluten żywność jest to niemożliwe.

Zaleca się, aby przygotowywane w kuchni potrawy i wypieki dla osób będących na diecie bezglutenowej i zdrowych domowników miały jak najmniej różnic:
● zamiast gotować dwóch zup przygotować jedną, bezglutenową, różniącą się jedynie makaronem,
● dania mączne (pierogi, naleśniki) przygotowywać tylko w bezglutenowej wersji,
● upiec jedno wspólne, bezglutenowe ciasto.
Uniknie się wówczas pomyłek związanych z serwowaniem potraw, a chory na celiakię - zwłaszcza, jeżeli jest nim dziecko - czuje się bardziej komfortowo.

PRZECHOWYWANIE, GOTOWANIE, WYPIEKANIE I SERWOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW I WYPIEKÓW

PRZECHOWYWANIE BEZGLUTENOWYCH PRODUKTÓW
● Produkty bezglutenowe nie powinny być przechowywane w sąsiedztwie produktów zawierających gluten, a więc najlepiej przechowywać je w osobnej szafce
● Jeżeli będącym na diecie bezglutenowej domownikiem jest dziecko, to warto taką szafkę oznaczyć, a dziecko poinformować, iż wszystkie produkty znajdujące sie w tej szafce są dla niego bezpieczne

GOTOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW
● Podczas gotowania nie wolno używać jednocześnie tych samych sztućców do mieszania bezglutenowych i zawierających gluten potraw, czy też smażyć równocześnie na tej samej patelni bezglutenowych i zawierających gluten kotletów lub klopsów

BEZGLUTENOWE WYPIEKI
● Drewniane przyrządy wymagające dokładnego mycia (stolnica, wałek do ciasta) warto zastąpić plastikowymi lub zaopatrzyć się w osobny zestaw do przygotowania bezglutenowych wypieków

SERWOWANIE BEZGLUTENOWYCH POTRAW
● Bezglutenowe i zawierające gluten potrawy, wypieki oraz produkty nie mogą być serwowane (obok siebie) na tych samych półmiskach, talerzach, czy też koszykach
● Podczas większych przyjęć, na których serwowane są bezglutenowe i zawierające gluten potrawy warto bezglutenowe potrawy oznaczyć w sposób czytelny dla osoby będącej na diecie bezglutenowej

ZAWSZE "POD RĘKĄ" W "BEZGLUTENOWEJ KUCHNI"

Bezglutenowych produktów zwykle nie kupi się w pobliskim sklepie stąd w "bezglutenowej kuchni" nie powinno nigdy zabraknąć:
● bezglutenowego pieczywa - najlepiej posiadać zapas bezglutenowego pieczywa o przedłużonej świeżości lub pieczywa zamrożonego,
● bezglutenowej mąki - dobra gospodyni powinna posiadać zapas zarówno mąki do pieczenia, jak i mąki do gotowania,
● bezglutenowego makaronu,
● bezglutenowej bułki tartej,
● bezglutenowego proszku do pieczenia.

ŹRÓDŁA GLUTENU W KUCHNI

WSPÓLNE PRZECHOWYWANIE BEZGLUTENOWYCH I ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN PRODUKTÓW
● Wspólne przechowywanie bezglutenowych i glutenowych produktów może stać się źródłem zanieczyszczenia bezglutenowych wyrobów (zwłaszcza mąk) oraz być przyczyną pomyłek

OKRUCHY ZAWIERAJĄCEGO GLUTEN CHLEBA W MASELNICZCE
● Jeżeli z tego samego wyrobu do smarowania pieczywa: masła, dżemu, miodu, kremu czekoladowego, itp. korzystają zdrowi i chorzy na celiakię domownicy, to może dojść do "zanieczyszczenia" okruchami zawierającego gluten chleba
● Aby uniknąć takiej sytuacji najlepiej bezpośrednio po otwarciu nowego produktu odłożyć część do specjalnie oznakowanego pojemnika przeznaczonego dla domownika chorego na celiakię

WSPÓLNE KORZYSTANIE Z KRAJALNICY DO CHLEBA
● Korzystanie z tej samej krajalnicy wymaga każdorazowo - przed krojeniem bezglutenowego chleba - dokładnego wyczyszczenia urządzenia z okruchów chleba zawierającego gluten

WSPÓLNE KORZYSTANIE Z TOSTERA, GOFROWNICY, CIASTKARKI, OPIEKACZA, ITP.
● Okruchy zawierającego gluten pieczywa lub ciasta mogą również znaleźć się we wspólnie używanych urządzeniach takich jak toster, gofrownica, czy też opiekacz - stąd po każdorazowym wykorzystaniu urządzenia do wyrobów zawierających gluten sprzęt należy bardzo dokładnie wyczyścić
● Warto w takiej sytuacji zakupić praktyczne urządzenia z wymiennymi wkładami, które można dokładnie umyć pod bieżącą wodą

ZAPYLENIE MIKSERA ZAWIERAJĄCĄ GLUTEN MĄKĄ
● Mąka zawierająca gluten może gromadzić się w otworach wentylacyjnych miksera, stąd po używaniu miksera do zawierającej gluten mąki należy go dokładnie oczyścić

POMOCE I URZĄDZENIA UŁATWIAJĄCE PRACĘ W BEZGLUTENOWEJ KUCHNI

KLIPSY DO OZNACZANIA BEZGLUTENOWEJ ŻYWNOŚCI
● Klipsy nie tylko ułatwiają przechowywanie żywności, ale specjalnie oznaczone dodatkowo ułatwią identyfikację bezglutenowych produktów

STOSOWANIE DO PRZECHOWYWANIA BEZGLUTENOWEJ ŻYWNOŚCI POJEMNIKÓW W JEDNYM KOLORZE LUB SPECJALNIE OZNACZONYCH POJEMNIKÓW
● Stosowanie do przechowywania bezglutenowej żywności pojemników w jednym, wybranym kolorze (lub oznaczonych pojemników) znacznie ułatwia identyfikację bezglutenowych i zawierających gluten produktów (bułki tartej, mąki) oraz potraw znajdujących się w zamrażalniku

PRAKTYCZNE PRZYBORY KUCHENNE
● Łatwe do czyszczenia plastikowe podkładki do przygotowania potraw, krojenia, itp.
● Wygodna do przechowywania i czyszczenia silikonowa stolnica
● Bambusowe sitko ułatwiające odświeżanie bezglutenowego chleba i bułek
● Pojemniki do przechowywania potraw umożliwiające ich podgrzanie w kuchence mikrofalowej - szczególnie przydatne w przypadku przygotowywania bezglutenowych posiłków celem ich odgrzania w kuchence mikrofalowej
● Foremki do przygotowania lodów na patyku - na dzień dzisiejszy nie ma bezglutenowych lodów na patyku, a silikonowe foremki pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie bezglutenowych lodów oraz sorbetów

PRAKTYCZNE URZĄDZENIA W "BEZGLUTENOWEJ KUCHNI"

● Opiekacz i gofrownica z wymiennymi wkładami, które można myć pod bieżącą wodą
● Automat do wypieku chleba
● Wielofunkcyjny robot kuchenny THERMOMIX, który ułatwi przygotowanie wielu potraw